Suatu hari, Umar bin Ubaidulllah melalui sebuah kebun. Tiba-tiba, beliau terlihat seorang lelaki berkulit hitam sedang makan. 
Ada seekor anjing duduk dihadapan lelaki itu. Setiap kali dia menyuap sepotong makanan ke mulutnya, dia melemparkan sepotong makanan kepada anjing tersebut.
Umar berasa sangat takjub. Beliau bertanya kepadanya.... "Adakah anjing ini kepunyaan kamu?" Jawab lelaki itu: "Bukan." "Jadi, mengapa engkau memberinya makanan?" Dia menjawab: "Aku malu jika seekor makhluk Allah memandangku apabila aku sedang makan, namun aku tidak memberinya makanan."
Umar bertanya lagi.....
"Kamu hamba atau merdeka?" "Hamba milik seorang Bani Asim." Umar pergi menemui pemilik hamba tersebut. Beliau membeli hamba itu beserta kebun tempatnya bekerja. Beliau kembali menemui lelaki tersebut dan berkata: "Allah telah memerdekakan dirimu. Dan memberikan kebun ini untukmu."
Lelaki itu berkata.....
"Segala puji bagi Allah. Saya bersaksi bahwa kebun ini saya wakafkan kepada orang fakir yang ada di negeri ini."
Umar sangat terkejut. Beliau tidak menyangka tindakan lelaki itu menyedekahkan kebun tersebut. Beliau bertanya: "Mengapa engkau mewakafkan kebun ini? Bukankah engkau juga miskin dan memerlukan harta?"
Dia berkata: 
"Aku malu kepada Allah yang telah bermurah hati kepadaku, kemudian aku kedekut pulak kepada NYA "

"Selama hidup di dunia ini, yang terbaik itu adalah menyelamatkan hati dari berburuk sangka terhadap makhluk yang lain"

-Al-Imam Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani-
by Humaizi Maizy fb, 11.06wib, Sabtu 170617


Artikel Terkait

Meneladani Fatimah Az Zahra

07 April 2018 20:36
464

Tiba-tiba datang seorang lelaki tua yang keadaannya amat menyedihkan. Tubuhnya kurus, jalannya bergetar karena menahan lapar...


Doa

03 Agustus 2018 16:56
424

Mari kita bangun kembali silaturahmi kita dengan Allah. Hendaknya saat kita memohon pada Allah, kita berhusnudzon pada Allah. Allah Maha Kuasa dan Allah akan kabulkan do'a orang yang meminta....


Cinta Padamu

27 Agustus 2019 17:17
176

Lalu sahabat bertanya,"Ya Rosulullah, untuk apa aamiin itu? Kan tidak ada yang berdo'a."...