Hadits Familiar Naluri Datuk Ainal Fattah

Hadits Familiar Naluri Datuk Ainal Fattah

Hadits Familiar Naluri Datuk Ainal Fattah

 
Hadits Nabi yang familiar ini boleh jadi rujukan dalam bersosial dan bermasyarakat, khairunnas anfa uhum linnas, sebaik baik manusia ada manfaat bagi manusia lain.
 
Petikan maksud hadits tersebut dinilai Tokoh Masyarakat Sabah Malaysia Datuk Haji Ainal Fattah adalah modal dalam mengaplikasikan secara nyata dengan cara apa yang boleh dilakukan agar ruh nilai hadis menjadi barokah bagi rejeki dan kehidupan ke depan. 
 
Ainal menyikapi persoalan ini sejak dua tahun covid19 melanda dunia. Bagi dia saatnya peran kita untuk sama membantu yang tak mampu orang di sekeliling kita sebagai mana maksud hadits di atas.

Hal ini dilakukan agar dapat menginspirasi bahwa budaya tolong menolong adalah bagian dari perintah Allah dan wajib hukum nya bagi kita untuk taat di setiap perintah tuhan 
 
Sejak dua tahun belakangan ini Ainal aktif dalam program bantuan personal dengan rejeki yang dimilikinya. Pemberian bantuan bakul makanan dan sedikit uang penali kasih demikian juga bekalan susu bayi. Ketika ini ia berusaha mengambil bagian untuk tampil di depan sebagai orang yang turut prihatin atas wabah covid19 yang melanda dunia termasuk Sabah Malaysia. 
Sebahagian program yang ia lakukan akhirnya sampai kepada pemberian baju shalat kepada beberapa jamaah Masjid Bandaraya, masjid di mana tempat ia beribadah, selepas ia memberikan kepada semua pengurus masjid beberapa pekan lalu. 
 
Pantuan di kapangan jumaat (10/9) Ainal juga memberi baju shalat kepada utusan inibabad.com untuk Sabah Kota Kinabalu. Didampingi pengurus Masjid Bandaraya Kota Kinabalu Sabah,saudara Hazmie dan Datuk Haji Abdul Manap Lakariba serta Tn Haji Abbas Jahandad. 
 
Dalam kenyataannya Ketika di wawancarai,Ainal menambahkan alasan berbagi ini tak lain dan tak bukan adalah rangsangan agar para jamaah memiliki ghirah dalam beribadah. 
 
Ia juga menambahkan ini semua tak lepas dari nilai adab yang dicerminkan Pengurus Masjid Bandaraya Kota Kinabalu Saudara Hazmie yang sentiasa memberi dukungan atas semua apa yang dilakukannya di lingkungan Masjid. 
 
"Oleh itu bila lagi menjadi saluran berkat bagi banyak orang jika untuk memahami persoalan hidup orang di sekitaran kita,kita pura tidak melihat,"pungkasnya.*RR