MBR Sabah Sertai Konprensi Masjid Asean 2022 Jakarta

MBR Sabah Sertai Konprensi Masjid Asean 2022 Jakarta

MBR Sabah Sertai Konprensi Masjid Asean 2022 Jakarta


Datuk Hj Abd Jamal Tun DSP Hj Sakaran diterima Ketua Umum Dewan Masjid Indonesia HM Yusuf Kalla di aula DMI Jakarta di sela acara The International Conference On Asean Mosque Community, 20 Juli 2022.

Pengurusi Masjid Bandaraya Kota Kinabalu Sabah Datuk Hj Abd Jamal Tun DSP Hj Sakaran diabadikan bersama Ketua DMI HM Yusuf Kalla......... ..............
The International Conference On Asean Mosque Comunity 2022 digelar di Kantor Pusat Dewan Masjid Indonesia, Jakarta, berlangsung pada tanggal 20 Juli 2022 dibuka dan dirrsmikan oleh Ketua Umum Dewan Masjid Indonesia (Mantan Wakil Presiden RI) HM.Yusuf Kalla.


Kegiatan tersebut diikuti beberapa masjid di Malaysia salah satunya Masjid Bandaraya (MBR) Kota Kinabalu Sabah yang dipengurusi langsung Datuk Hj Abd Jamal Tun DSP Hj Sakaran.

Delegasi Masjid Bandaraya yang menyertai Conference ini meliputi pengurus dan ahli jawatan masjid yang berkompeten. Kabiro inibabad.com di Sabah Rasyid Riza dipercayai selaku LO MBR Sabah dalam misi itu mendampingi 15 Delegasi, yakni Datuk Hj Abd Jamal Tun DSP Hj Sakaran, M Hazmi Bin Merdan, Rahman Bin Mintek, Mohd Musfata Bin Kather Seeni, Datuk Minggu Bin Jumaab, Selabi Bin Muhammad, Ahmad Sabari Bin Kamari, Ritchi Jay Cheng, Husin Bin Omar, Zuraidah bin Ahmad Banjir, Armutra Bin Abd Manaf, Muhammad Faqihuddin Ar Rosyidi Bin Harun, Datuk Paiman bin Abdul Karim, Muhammad Taufik Mubarak. 

Datuk Hj Abd Jamal Tun DSP Hj Sakaran membenarkan kegiatan Conference Masjid Asean 2022 ini wajib disertai mengingat perlu adanya hubungan dua hala negara yang mengurus tadbir Masjid yang baik dan tentunya diharapkan dapat menduplikasi pahaman dan ritual ibadah Masjid menjadi pilar yang bersepahaman.

Dalam sambutan secara rasmi Ketua Dewan Masjid Indonesia sekaligus Mantan Wakil Presiden Indonesia HM Jusuf Kalla mengatakan kalau dulu Ummah Mengimarah kan masjid sekarang diharap kan melalui Conference Masjid Asean ini Masjid Mampu Imarahkan Ummah.

"Konprensi yang dihadiri oleh 10 Negara Asean baik secara offline maupun online turut memberi dukungan penuh atas kegiatan ini. Diharapkan acara ini dapat menjadi kegiatan yang terus dilakukan di negara masing masing, terlebih untuk tahun kedua diwakili oleh Negara Malaysia, "pungkas HM Yusuf Kalla. 

Selain itu Masjid Bandaraya Kota Kinabalu Sabah juga memiliki Program Lawatan ke beberapa Masjid di Jakarta.Yakni Masjid Istiqlal, Masjid Sunda Kelapa, Masjid Al Azhar dan Rumah Besar Dompet Dhuafa sekaligus ziarah di makam habib di daerah luar Batang Jakarta. 

Lawatan yang dilakukan oleh Masjid Bandaraya Kota Kinabalu pertama di Sambut ileh Imam Besar Masjid Istiqlal di Dewan Utama Masjid seterusnya di Masjid Sunda Kelapa, Masjid Al Azhar dan Rumah Besar Dompet Dhuapa (foto terlampir dalam video Youtube bersama pembukaan konprensi di bawah ini:) 

Datuk Hj Abd Jamal Tun DSP Hj Sakaran mendukung secara penuh kegiatan ini, ia menambahkan kegiatan ini bertujuan agar tadbir nasjid yang baik di Indonesia dapat ditiru untuk diteruskan di Masjid Bandaraya seterusnya juga apa yang dimiliki Masjid Bandaraya dapat diduplikasikan di masjid yang ada di Indonesia. 

Delegasi Masjid Bandaraya Kota Kinabalu Sabah yang berhimpun juga mengucapkan terima kasih atas kegiatan yang dilaksanakan di Jakarta dan berharap kegiatan ini dapat menjadi Titian Perbaikan dalam menata dan mengurus masjid secara keseluruhan di negara Asean, mampu memupuk jalinan persaudaraan yang baik di antara negara satu dan negara lainnya. Hal ini di sampaikan Setia Usaha Masjid Bandaraya Kota Kinabalu Mohd Hazmi Merdan di ruang kerjanya.
*Rasyid Riza.